Deweloperzy oceniają program Mieszkanie dla Młodych!

•   24 lipca 2017

Piotr Kijanka, dyrektor ds. Sprzedaży i Marketingu, Grupa Deweloperska GEO

Program oceniamy pozytywnie, jednak był on skierowany do osób, które tak czy inaczej kupiłby mieszkanie ponieważ mają zdolność kredytową. MdM na pewno ułatwiał decyzję o zakupie, ale przede wszystkim, ze względu na limity cenowe, wpływał na wybór konkretnego M.

Maciej Mączka, prezes Grupa Deweloperska SENTO

MdM przewiduje dopłaty już tylko na 2018 rok. Wygaszenie MdM w krótkiej perspektywie może nieco wyhamować popyt na najtańsze mieszkania, ale sytuacja powinna szybko wrócić do normy. Takie czynniki, jak rekordowo niskie stopy procentowe i rosnące płace będą w najbliższych latach najsilniej kształtować popyt na mieszkania. Mogą w związku z tym z nawiązką zrekompensować brak rządowych dopłat. Wytyczne programu Mieszkanie dla Młodych dotyczyły jedynie niewielkiego procentu mieszkań i to na nie wzrósł popyt. Obowiązujące limity cenowe i metrażowe sprawiły, że tylko niektóre lokale mogły zostać nim objęte. W naszej ofercie nigdy nie stanowiły one znaczącego udziału, dlatego zakończenie programu przyjmujemy ze spokojem.

Marek Szmolke, prezes P.B. START

Rządowy program sam w sobie oceniamy bardzo pozytywnie. Oczywiście z punktu widzenia klienta szkoda, że program się kończy, natomiast jeżeli chodzi o Kraków, limity były na tyle niskie, że objęły tylko niektóre mieszkania. Niezależnie od udziału w programie MdM miał niewielki wpływ na sprzedaż.